- Written by admin
Het project eerstelijnspsychologische zorg (ELP) biedt een laagdrempelige en betaalbare toegang tot psychische zorg voor burgers, maar ook voor zorgverstrekkers en andere essentiële beroepen die zich momenteel op de frontlinie bevinden. Personen van 18 t.e.m. 64 jaar met milde tot matig ernstige klachten op het vlak van depressie, angst of alcoholgebruik hebben na verwijzing van hun arts recht op 4 tot 8 sessies eerstelijnspsychologische zorg aan 11,20 euro (4 euro bij verhoogde tegemoetkoming). Hier vind je alle info over de voorwaarden.
Aangepaste RIZIV-conventie
Tijdens de coronacrisis zijn volgende tijdelijke richtlijnen van toepassing voor de RIZIV-conventie eerstelijnspsychologische zorg:
- sessies kunnen via videocommunicatie verlopen.
- afwijkingen van de normale verwijsprocedure zijn toegestaan: elke traceerbare verwijzing van de arts geeft toegang tot dit zorgaanbod.
- ook arbeidsgeneesheren van de preventiediensten kunnen verwijzen.
- FOD Volksgezondheid onderzoekt momenteel de mogelijkheid om de conventie eveneens open te stellen voor kinderen en jongeren en voor 64-plussers.
Extra instapmoment via een versnelde procedure
Zelfstandige (hoofd- of bijberoep) klinisch psychologen of orthopedagogen die overwegen om binnen dit kader terugbetaalde eerstelijnspsychologische zorg te verstrekken kunnen zich kenbaar maken door dit webformulier in te vullen. Geïnteresseerde kandidaten zullen uitgenodigd worden op een infosessie die via videocommunicatie verloopt. Het is mogelijk om tijdelijk en via een versnelde procedure in het project ELP in te stappen. Voorwaarden en verdere informatie zijn hier terug te vinden.