De GGZ-netwerken werden opgericht in het kader van het Psy107 Project van FOD Volksgezondheid met het oog op de verschuiving van aanbod- naar vraaggestuurde zorg, het bevorderen van herstelgericht werken en de uitbouw van een gemeenschapsgerichte zorg.
In een herstelgerichte benadering wordt – tegen de achtergrond van de aanwezige psychische en/of psychiatrische klachten – het potentieel van de cliënt/patiënt om tot herstel en een bevredigend en zinvol leven te komen aangesproken. Bij het stimuleren van een herstelgerichte aanpak geldt de inzet van ervaringsdeskundigen als een waardevolle hefboom. Het centrale uitgangspunt hierbij is de ondersteuning op basis van ervaringskennis, gelijkwaardigheid en het verlenen van hoop.
Herstelgerichte zorg kan enkel succesvol zijn door aandacht te hebben voor participatie van zorggebruikers en hun naasten. Rechtstreeks betrokkenen vervullen een essentiële rol op micro- (zorg van de patiënt zelf en zijn naastbetrokkenen), meso- (organisatie van zorg) en macroniveau (beleid).
Participatieve zorg vormt een cruciaal fundament van het zorgbeleid dat Netwerk SaRA voert, waarbij een triadisch model nagestreefd wordt. Patiënten/cliënten, familie/naasten en zorgprofessionals zitten samen aan het roer van zorgprocessen. Op beleidsniveau vertaalt dit zich doordat patiëntervaringsdeskundigen en familie-ervaringsdeskundigen een vertegenwoordigende rol opnemen op netwerkoverleg. Zij vertolken de stem van hun achterban opdat dit perspectief kan meegenomen kan worden in de uitwerking van een herstelgericht netwerkbeleid.
TRIALOOG
De implementatie van herstelgerichte zorg wordt binnen het netwerk procesmatig aangestuurd vanuit Trialoog.
OP WEGG SaRA
OP WEGG SaRA is de vereniging van en voor ervaringsdeskundigen binnen regio Antwerpen, Voor- en Noorderkempen. Om ervaringsdeskundigen te ondersteunen en met elkaar in contact te laten komen, organiseert OP WEGG intervisie, vorming en ontmoetingsmomenten. OP WEGG wil ook inzetten op het zoeken naar nieuwe kandidaten, die ervaringswerk willen doen op het niveau van een organisatie of deelnemen aan stuur- en werkgroepen als patiëntvertegenwoordiger.
Contact: els.draeck@zopp-antwerpen.be
Project Familie Impact
De Familie Impactwerkers zijn aanspreekpunt voor families, GGZ-organisaties en voor netwerken. Ze geven in elk netwerk vorm aan een gemeenschap van mensen met familie-ervaring. Ze doen dit o.a. door families samen te brengen met de organisatie van Familie Impactsessies.
Tijdens deze brainstormsessies gaan families en hulpverleners op zoek naar concrete suggesties voor een meer familie betrokken geestelijke gezondheidszorg. Streefdoel van Familie Impact is te komen tot een succesvolle triade, een betere samenwerking tussen zorgverstrekkers, mensen met zorgnoden en hun omgeving.
Contact: johan.vijgen@similes.be