Hier vind je meer informatie over de overlegstructuur van GGZ-netwerk SaRA.
De volledige netwerkstructuur vind je in deze prezi-voorstelling.
Netwerkcomité
Er wordt vertrokken vanuit één GGZ-netwerk SaRA dat aangestuurd wordt door het netwerkcomité dat instaat voor het bespreken en bepalen van gemeenschappelijke doelstellingen, de uitwerking en opvolging van de strategische plannen van het netwerk en inzet op verbinding en informatie-uitwisseling.
Het netwerkcomité bestaat uit gemandateerde bestuursleden van de verschillende functies, regio’s en zorgvoorzieningen en wordt voorbereid en opgevolgd door de voorzitters van het netwerk en de netwerkcoördinatoren. Het netwerk stuurt geen organisaties aan, maar faciliteert processen in functie van gemeenschappelijke doelstellingen.
Klik hier voor meer informatie over de doelstellingen en samenstelling van het netwerkcomité.
Trialoog
Dit overlegorgaan is samengesteld uit ervaringsdeskundigen, familie-ervaringsdeskundigen, hulpverleners en netwerkcoördinatoren. Finaliteit van deze groep is om participatie en ervaringsdeskundigheid uit te bouwen / te voeden binnen het werken zodat het perspectief van cliënten en naasten wordt meegenomen bij de uitwerking van de verschillende doelstellingen van het netwerk. Verder zet de groep in op concrete acties en het formuleren van adviezen aan het netwerk. Daarbij houden we rekening met de beschikbare inzet van de deelnemers. Hier vind je meer informatie over de concrete doelstellingen en samenstelling.
Strategische themagroepen
De governancestructuur van het netwerk wordt opgebouwd en geëvalueerd in functie van een meerjarenplan (missie en visie) dat wordt geconcretiseerd in een strategisch plan. Op basis daarvan worden strategische themagroepen in het GGZ-netwerk samengesteld. Daarbij wordt vertrokken vanuit volgende uitgangspunten:
- Themagroepen moeten relevant zijn op netwerkniveau (m.a.w. het niveau van de individuele partners, bilateraal overleg en/de specifieke functies van de netwerkplatformen overstijgen).
- Bij elke themagroep worden volgende elementen ingevuld:
- Procesmanagement (o.a. voorzitterschap)
- Timing. In principe is elke themagroep tijdelijk i.f.v. de doelstellingen. Er moet een reden zijn om te verlengen
- Samenstelling van de themagroep: alle relevante actoren worden betrokken (ervaringsdeskundigen, familie en naasten, beleid en praktijk) op basis van de relevantie voor het thema.
- Schaalgrootte (regio)
- Output
Klik op deze link voor een overzicht van de verschillende strategische themagroepen met hun doelstellingen en samenstelling.
Stuurgroepen netwerkprojecten
Vanuit SaRA worden een aantal stuurgroepen georganiseerd die zorgen voor de opvolging van projecten die werden opgestart binnen het netwerk. Deze stuurgroepen verlopen autonoom en staan zelf in voor verbinding met het netwerk. Via volgende link vind je een overzicht van de stuurgroepen.
Functie-overleg
Binnen GGZ-netwerk SaRA zetten we in op de realisatie van vijf functies die behartigd worden vanuit netwerkplatformen. De netwerkplatformen komen minstens één maal per jaar samen al dan niet gekoppeld aan het groot partneroverleg. De frequentie van bijeenkomsten wordt bepaald vanuit de platformen. Vanuit de platformen worden partners afgevaardigd om te participeren aan de strategische themagroepen die de platformen en organisatie overstijgen. Klik op het betreffende platform voor meer uitleg over de functies en de samenstelling.
- Netwerkplatform functie 1
- Netwerkplatform functie 2
- Netwerkplatform functie 3
- Netwerkplatform functie 4
- Netwerkplatform functie 5
Groot partneroverleg
Het groot partneroverleg vind minstens jaarlijks plaats en richt zich tot alle zorgverleners en (familie)ervaringsdeskundigen binnen het GGZ-netwerk over alle lijnen en sectoren heen. Doelstelling is de concrete voorstelling van goede praktijken die in het netwerk ontwikkeld werden, dialoog en interactie met de deelnemers en netwerking. Via deze link vind je meer informatie over het groot partneroverleg.
Werkgroep middelen
Deze werkgroep volgt de financiering op die wordt toegekend aan GGZ-netwerk SaRA. Daarbij gebeurt een jaarlijkse rapportage aan het netwerkcomité conform de netwerkovereenkomst. Joris Heirbaut (Joris.Heirbaut@multiversum.broedersvanliefde.be) is voorzitter van deze werkgroep vanuit het promotorziekenhuis ZG Multiversum.