- Written by Netwerk SaRA
Born in Belgium Professionals is een RIZIV project dat hulpverleners wil ondersteunen in de screening en opvolging van (psychosociaal kwetsbare) zwangere vrouwen door sensibilisering, expertise ontwikkeling en aan de hand van een digitaal platform.
Het Born in Belgium Professionals platform is wetenschappelijk onderbouwd en werd gemaakt in co-creatie met experten op het terrein. Het omvat handvatten die het gesprek tussen zorgverleners en de zwangere vrouw kunnen ondersteunen om potentiële kwetsbaarheden in kaart te brengen en zorg op maat voor te stellen met behulp van dynamische zorgpaden. Door integraties van onder andere de RIZIV databank en de Sociale Kaart Vlaanderen, krijgen de hulpverleners in de zorgpaden zicht op het lokaal zorgaanbod dat tegemoet kan komen aan de specifieke noden van de zwangere vrouw.
Met toestemming van de zwangere vrouw kan de info gedeeld worden met hulpverleners over de zorglijnen heen. De privacy van de zwangere vrouw wordt gewaarborgd en er wordt rekening gehouden met het beroepsgeheim. Het platform ondersteunt daarbij de communicatie en zorgcontinuïteit tussen hulpverleners. Integratie in EPD is mogelijk, maar ook via de weblink is het platform toegankelijk.
Doelstelling is te komen tot geïntegreerde perinatale zorg over lijnen en sectoren heen. Daarmee wil het project meer inzetten op preventie en zo een bijdrage leveren aan kwaliteitsvolle zorg in de eerste 1.000 dagen van het leven.
Het team ondersteunt zorgverleners bij de implementatie van het platform: technische integratie, juridische vragen, maken van afspraken rond het gebruik van de tool over de zorglijnen heen, voorzien van opleiding, verbinding maken met psychosociale actoren uit de regio …
Verschillende organisaties en hulpverleners werden reeds partner. Om het platform te laten functioneren als samenwerkingsplatform is het wenselijk om zoveel mogelijk hulpverleners en zeker ook de psychologen, mee te betrekken in dit verhaal.
- Interesse? Gelieve in te schrijven in de lokale werkgroepen, zo blijf je de hoogte en kan je actief betrokken worden in deze samenwerking.
- Meer informatie over het project vind je op de website.
- Drie keer per maand worden er webinars georganiseerd die het project toelichten en introductie geven in de tool, je kan vrijblijvend inschrijven.