- Written by Netwerk SaRA
Bij een complexe zorgsituatie voor mensen die een psychische hulpvraag hebben, waar verschillende hulpverleners/mantelzorgers bij betrokken zijn, is overzicht en afstemming belangrijk. Wie neemt welke taken op? Wie komt wanneer? Wat als er bijkomend advies nodig is? Wordt alle noodzakelijke hulp geboden? Wie behoudt het overzicht? Om deze vragen te beantwoorden is het veelal aan te raden om een zorgoverleg te plannen waar de cliënt in kwestie, mantelzorgers en hulpverleners samen afspraken maken. In wat volgt geven we een overzicht van verschillende mogelijkheden om tot zorgoverleg te komen in de regio voor mensen met een psychische kwetsbaarheid.
TELEFONISCH ADVIES
Advies en Wegwijzer
Voor vragen m.b.t. concrete zorg en ondersteuning op casusniveau kan je je richten tot de “advies en wegwijzer“. Deze dienst maak hulpverleners en zorgvragers wegwijs in de sociale kaart en is beschikbaar voor telefonisch advies. De advies- en wegwijzer is bereikbaar op werkdagen (9-17u) op het nummer 0492 13 47 22 of 0470 21 21 48
Adviespunt verslaving
Hier kan men terecht voor vragen over verslaving in de brede zin van het woord (middelen, medicatie, gamen, gokken,…). Klik hier om adviespunt verslaving te contacteren.
Centra Geestelijke Gezondheidszorg (CGG)
Je zoekt hulp voor iemand? Je kan de CGG dan contacteren en je vraag voorleggen. Samen met jou zoeken ze naar de meest geschikte hulp voor deze persoon.
FACE-TO-FACE OVERLEG
Advies en Wegwijzer
Naast telefonisch advies kan wanneer noodzakelijk ook beroep gedaan worden op de “Advies en Wegwijzer” om ter plaatse in overleg te gaan, een inschatting te maken van de zorgnoden en de nodige zorgcontext mee te helpen uitbouwen. De advies- wen wegwijzer is bereikbaar alle werkdagen (9-17u) op het nummer 0492 13 47 22 of 0470 21 21 48.
Multidisciplinair Overleg (MDO)
Bij complexe thuiszorgsituaties (van fysieke en/of psychische aard en/of sociale of andere problematiek) kan een multidisciplinair overleg aangewezen zijn. Tijdens dit overleg komen betrokken professionele zorg- en hulpverleners met zo mogelijk mantelzorger(s), de cliënt en vrijwilligers op een vooraf afgesproken locatie en datum samen om:
- kennis te maken met de cliëntsituatie/hulpverlening
- de zorg- en/of hulpverlening onderling af te stemmen
- de thuiszorg te organiseren
- de zorg- en/of hulpverlening op te volgen
- …
Multidisciplinair overleg is maatwerk en gebeurt met respect voor de keuzevrijheid van de cliënt en diens omgeving. Er wordt wel rekening gehouden met de mogelijkheden en grenzen van de professionele en niet-professionele zorg- en hulpverleners. Meer informatie hierover is terug te vinden op de websites van de eerstelijnzones.
ZORGOVERLEG VOOR SPECIFIEKE DOELGROEPEN
VOOR MENSEN MET EEN VERSLAVING
Adviespunt verslaving – contact: klik hier
Cliëntenoverleg Zorgcircuit Antwerpen (COZA) – contact: Luc Van der Straeten
VOOR MENSEN MET EEN INTERNERINGSTATUUT
Schakelteam internering – contact: Aline De Coster
VOOR GEDETINEERDEN MET EEN PSYCHISCHE HULPVRAAG
TANDEM – contact: Kaat Vanthuyne
VOOR MENSEN MET PSYCHISCHE EN/OF GEDRAGSPROBLEMEN EN BIJKOMEND:
- een verstandelijke beperking
- en/of een autismespectrumstoornis (ASS)
- en/of een niet aangeboren hersenletsel (NAH)
Onada – contact: klik hier
VOOR COMPLEXE EN CHRONISCHE SITUATIES VAN INTRAFAMILIAAL GEWELD IN STAD ANTWERPEN EN DE GERECHTELIJKE AFDELING ANTWERPEN
Family Justice Center Veilig Thuis – CO3 – contact: FJC
VOOR MENSEN DIE DAK- OF THUISLOOS ZIJN MET EEN MULTIPROBLEMATIEK IN STAD ANTWERPEN
Ketenaanpak Dak- en thuislozen Antwerpen Stad (KADANS) – contact: Eva De Bie