De visie van waaruit deze RIZIV-conventie vertrekt is het ‘Public Mental Health’ perspectief. Vanuit dit perspectief hechten we belang aan doelgroepen met een unmet need, op basis van o.a. de voorafgaande behoeftenanalyse, het protocolakkoord en recent onderzoek. Hiernaast wordt er, in kader van o.a. de laagdrempeligheid van –en toeleiding naar hulp, bij het eerstelijnspsychologisch aanbod veel belang gehecht aan de lokale ‘vindplaatsen’ van personen die een zorg of ondersteuningsnood hebben. Vindplaatsen zijn laagdrempelige en toegankelijke plekken waar het voor kwetsbare burgers logisch is om hulp te vinden. Ze spelen m.a.w. een cruciale rol in de tijdige toeleiding naar gepaste hulp. Het zijn natuurlijke en niet-stigmatiserende plaatsen, waar de populatie regelmatig aanwezig is voor een ander doeleinde dan psychische gezondheid (bv materiële/sociale hulp, vrijetijdsbesteding,…).
Voor de implementatie van het concept “vindplaatsen”, vonden we inspiratie bij de aanpak in regio Oost-Vlaanderen. Vindplaatsen worden hier onderscheden in “sleutelfiguren” en “werkplaatsen”:
- Sleutelfiguren, die samen met lokale partners en de netwerken geestelijke gezondheid actief inzetten op vroegdetectie van mentale problemen en het verhogen van de tijdige toegang/toeleiding tot gepaste hulp. Bijvoorbeeld: een woonzorgcentrum dat graag in nauwe verbinding staat met een geconventioneerd klinisch psycholoog/orthopedagoog die zich tot ouderen richt, een apotheker die nood heeft aan gerichte informatie over het aanbod vanuit deze conventie i.f.v. gepaste toeleiding, een organisatie die nood heeft aan gerichte expertise over de detectie van psychische zorgnoden,…
- Werkplaats, die ondersteuning op het vlak van mentaal welbevinden wenst aan te bieden:
- Werkplaatsen van waaruit een zelfstandig klinisch psycholoog of orthopedagoog (al dan niet vanuit een organisatie) individueel hulpverleningsaanbod (binnen deze conventie) organiseert. Bijvoorbeeld: een buurthuis stelt een locatie beschikbaar, van waaruit een geconventioneerd klinisch psycholoog of orthopedagoog gratis kan werken.
- Werkplaatsen van waaruit een zelfstandig klinisch psycholoog, orthopedagoog (al dan niet vanuit een erkende organisatie)groepsaanbod binnen deze conventie organiseert. Bijvoorbeeld: een Huis van het Kind stelt diens accommodatie beschikbaar voor geconventioneerde klinisch psychologen of orthopedagogen die er een groepsaanbod voor kinderen en jongeren organiseren.
In welke mate een vindplaats die zich engageert in aanmerking komt als werkplaats binnen deze conventie is o.a. afhankelijk van:
- De laagdrempeligheid van de vindplaats voor personen met een zorg of ondersteuningsnood
- De geografische spreiding van de verschillende vindplaatsen over de gehele provincie
- De mate waarin de vindplaats ‘matcht’ met de geïdentificeerde doelgroepen met een ‘unmet need’ en de algemene doelgroep van deze conventie
- De laagdrempeligheid van het aanbod voor de klinisch psycholoog of orthopedagoog die er hulp kan organiseren (welke accommodatie is er beschikbaar, wanneer, aanmeldingsprocedures, andere verwachtingen,…)
- …
Procedure
- Een potentiële vindplaats kan zich aanmelden middels het invullen van dit formulier.
- Wanneer u dit formulier hebt ingevuld, zullen wij u in de komende maanden contacteren om verder af te stemmen, zodra de implementatie van de conventie verder vorm krijgt.
- Indien de kandidatuur tot vindplaats weerhouden wordt, wordt uw aanbod geïntegreerd in de lokale matchingsprocedure voor eerstelijnspsychologische hulp. We gaan in deze matchingsprocedure op zoek naar een klinisch psycholoog of orthopedagoog die bereid is om met de geselecteerde vindplaats onder de vooropgestelde voorwaarden samen te werken. We zoeken hierbij een match tussen de klinisch psycholoog of orthopedagoog en het profiel/de doelgroep van de vindplaats.
- Indien er een match wordt gevonden faciliteren we de verdere onderlinge afstemming tussen de vindplaats en de klinisch psycholoog of orthopedagoog, met als doelstelling een onderlinge afspraken te maken inzake het mogelijke aanbod (toeleiding, locatie, frequentie, andere voorwaarden, …).
- Indien er geen match wordt gevonden houden we uw aanbod in onze database en contacteren we u terug bij mogelijke verschuivingen in het aanbod vanuit deze conventie.
- Indien er bijkomende vragen zijn kan u één van de lokale coördinatoren contacteren:
- Voor de doelgroep volwassenen (Netwerk SaRA):
- Voor regio ELZ Antwerpen Centrum – Kathleen Raskin: kathleen.raskin@netwerksara.be – 0477/90.79.26
- Voor regio ELZ Antwerpen Oost, Zuid en ZORA – Arne Wouters: arne.wouters@netwerksara.be – 0470/62.52.39
- Voor regio ELZ Noorderkempen, Voorkempen en Noord Antwerpen – Paul Bosiers: paul.bosiers@netwerksara.be – 0470/70.28.78
- Voor de doelgroep volwassenen (Netwerk SaRA):
-
- Voor de doelgroep kinderen en jongeren (Netwerk PANGG 0-18):
- Gitte Van de Ven – gitte.vandeven@pangg0-18.be – 0489/52.33.41
- Voor de doelgroep kinderen en jongeren (Netwerk PANGG 0-18):
Infosessie
Op 27 juni, 10u – 11u organiseerden we een online infosessie waarbij geïnteresseerde organisaties geïnformeerd werden en vragen konden stellen over de mogelijke samenwerking tussen vindplaatsen, geconventioneerde psychologen/orthopedagogen en het netwerk GGZ.
Via deze link kan je de opname van de infosessie herbekijken
Hier kan je de powerpoint-presentatie terugvinden