Terugbetaling van eerstelijnspsychologische zorg
In opdracht van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid organiseert GGZ-netwerk SaRA een aanbod van eerstelijnspsychologische zorg voor volwassenen (vanaf 18 jaar) die kampen met de meest voorkomende psychische problemen. De terugbetalingsregeling van eerstelijnspsychologische zorg kadert binnen de hervorming van de GGZ in België en beoogt de versterking van de geestelijke gezondheidszorg op de eerste lijn. Preventie, vroegdetectie en -interventie kan voorkomen dat psychische klachten verergeren of een chronisch verloop krijgen. Personen met milde psychische klachten kunnen via deze maatregel een snel toegankelijke en betaalbare toegang tot psychologische hulpverlening vinden.
Het kader van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid
De terugbetaling eerstelijnspsychologische zorg is toegankelijk voor onderstaande doelgroep:
- volwassenen vanaf 18 jaar
- met matig ernstige psychische klachten op het vlak van angst, depressie, alcoholgebruik, gebruik van slaap- en kalmeringsmiddelen
- die beschikken over een verwijsvoorschrift van huisarts, psychiater, arbeidsgeneesheer of geriater
Mensen die tot deze doelgroep behoren hebben recht volgend aanbod:
- 2 reeksen van 4 sessies eerstelijnspsychologische zorg
- aan 11,20 euro per sessie (4 euro in geval van verhoogde tegemoetkoming).
- Voor elke reeks is een verwijsvoorschrift vereist.
- sessies kunnen zowel face-to-face als via videocommunicatie plaatsvinden
- deze kortdurende behandeling dient plaats te vinden bij zelfstandig psychologen/orthopedagogen die een overeenkomst met het netwerk hebben afgesloten. De lijst van terugbetaalde eerstelijnspsychologen kan hier geraadpleegd worden.
Meer informatie over dit kader is terug te vinden op de website van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid via deze link.
De invoering van de terugbetalingsregeling binnen GGZ-Netwerk SaRA
Om tot een gedegen implementatie van deze zorgregeling te komen werd de Themagroep ‘terugbetaling eerstelijnspsychologische zorg’ opgericht. Volgende stakeholders in de geestelijke gezondheidszorg worden vertegenwoordigd: beroepsverenigingen van artsen en psychologen, CAW, CGG VAGGA, CGG Andante, ZNA Stuivenberg, ZG Multiversum, PC Bethaniënhuis, AZ KLINA en de Eerstelijnszones.