TERUGBETALING EERSTELIJNSPSYCHOLOGISCHE ZORG
Een op drie volwassenen zal gedurende zijn/haar levensloop een vorm van psychische problemen ervaren, waarvan de meest voorkomende gelinkt zijn aan een depressieve stemming, angstproblemen of problemen met alcoholgebruik. De voorbije decennia was de geestelijke gezondheidszorg voornamelijk gericht op langdurige behandeling op tweede en derde lijn.
Een snel toegankelijke en betaalbare geestelijke gezondheidszorg op de eerste lijn werkt destigmatiserend en kan voorkomen dat eerder milde klachten in ernst toenemen of een chronisch verloop krijgen. Om een impuls te geven aan de toegankelijkheid van psychische zorg op de eerste lijn, stelt de federale overheid jaarlijks 22,5 miljoen euro ter beschikking. Het project ‘terugbetaling eerstelijnspsychologische zorg’ is een van de verschillende initiatieven onder de vleugels van het GGZ-Netwerk om te komen tot preventie, vroegdetectie en -interventie van psychische klachten. Een volledig overzicht van alle initiatieven vindt u hier.
VOORWAARDEN
Personen die aan alle onderstaande criteria voldoen hebben recht op terugbetaalde eerstelijnspsychologische zorg:
- 18 jaar of ouder zijn (het aanbod voor kinderen en jongeren vindt u hier)
- matig ernstige klachten ervaren op het vlak van depressie, angst, alcoholgebruik of gebruik van slaap- en kalmeringsmiddelen.
- over een verwijsvoorschrift van huisarts, psychiater, arbeidsgeneesheer of geriater beschikken
AANBOD
Cliënten die tot bovenstaande doelgroep behoren, komen in aanmerking voor
- 2 reeksen van 4 sessies eerstelijnspsychologische zorg bij zelfstandig psychologen/orthopedagogen die deelnemen aan het project
- De cliënt betaalt aan deze eerstelijnspsycholoog 11,20 euro, of 4 euro in geval van verhoogde tegemoetkoming.
- Sessies kunnen zowel face-to-face als via videocommunicatie plaatsvinden
In de regelgeving wordt eerstelijnspsychologische zorg omschreven als:
- diagnostische inschatting van de problemen
- algemene psychologische zorg
- oplossingsgerichte behandeling, begeleide zelfhulp of psycho-educatie
- bevorderen van zelfredzaamheid
- doorverwijzen bij complexe problematiek
VERWIJZING
Binnen het kader van de federale overheid fungeert de arts als referentiepersoon. Bij een vermoeden van juiste indicatie, dient u de cliënt te verwijzen naar de huisarts, psychiater, arbeidsgeneesheer of geriater. Van zodra de cliënt over een verwijsvoorschrift beschikt, kan hij/zij een afspraak maken met een van de beschikbare eerstelijnspsychologen.
Twijfelt u of een eerstelijnspsychologisch traject een passend antwoord is op de hulpvraag van uw cliënt? De informatiefiche voor sociale actoren en de Wegwijzer ELP bieden u nadere informatie en toelichting over dit nieuwe zorgaanbod.
KINDEREN EN JONGEREN
Ook kinderen en jongeren kunnen onder bepaalde voorwaarden terecht voor eerstelijnspsychologische zorg. Dit zorgaanbod wordt georganiseerd door GGZ-netwerk PANGG0-18. Gelieve er rekening mee te houden dat dit aanbod nog in opstart is.