ACTUALITEIT
In juli 2021 werd door FOD Volksgezondheid aangekondigd dat de terugbetaling van psychologische zorg uitgebreid zal worden. Netwerk SaRA en partners werken momenteel aan de concrete uitwerking van dit aanbod.
Ben je op zoek naar een psycholoog die terugbetaalde zorg aanbiedt? Een beperkt aantal klinisch psychologen/orthopedagogen kan nu reeds terugbetaalde zorg aanbieden.
Het aantal psychologen/orthopedagogen dat de terugbetaling aanbiedt zal in 2022 nog groeien. Regelmatig zullen nieuwe instaprondes voor psychologen/orthopedagogen georganiseerd worden. De lijst van zorgverstrekkers die aan terugbetalingstarief werken wordt steeds up-to-date gehouden.
WAT IS EERSTELIJNSPSYCHOLOGISCHE ZORG?
Als je psychische klachten ervaart, dan is het een goed idee om tijdig hulp te zoeken… Op die manier kan erger voorkomen worden.
Samen met een eerstelijnspsycholoog breng je in kaart wat er speelt. Je vindt er een plek waar je terecht kan met de bestaande moeilijkheden. In een beperkt aantal sessies wordt gezocht naar manieren om je weer beter te voelen. Als er verdere hulp nodig is, verwijst de eerstelijnspsycholoog jou door naar de juiste plek.
AANBOD
Het gaat om een aanbod van korte duur of lage intensiteit. In een kortdurend traject wordt ingezet op vraagverheldering, verbetering van je mentale welbevinden, psycho-educatie en de versterking van je veerkracht.
Het aanbod op een rijtje:
- 8 individuele sessies per jaar
- Het eerste gesprek is gratis
- Voor de overige sessies betaal je 11 € of 4 € bij verhoogde tegemoetkoming
- Na het eerste gesprek, kunnen consultaties zowel in de praktijk als via videocommunicatie plaatsvinden
- De consultaties vinden plaats bij een zelfstandig eerstelijnspsycholoog die aan dit project deelneemt.
VOORWAARDEN
- Je komt in aanmerking voor eerstelijnspsychologische zorg als je milde psychische klachten ervaart.
- Zowel kinderen en jongeren, als volwassenen kunnen beroep doen op de eerstelijnspsycholoog.
- De psycholoog zal samen met jou de moeilijkheden die je ervaart, de oorsprong ervan en het afgelegde traject in kaart brengen in een functioneel bilan. Indien je dit wenst en je toestemming geeft, kan dit gedeeld worden met andere betrokken zorgverleners (bv. huisarts, kinesist,…). Dit document kan ook gebruikt worden om jou verder te verwijzen naar een passend vervolgtraject.
HOE MAAK IK EEN AFSPRAAK?
Je kan rechtsreeks een afspraak maken met een van de beschikbare psychologen die voorkomen op de lijsten van geconventioneerde klinisch psychologen/orthopedagogen.
Jongeren vanaf 15 jaar en volwassenen kunnen zich aanmelden op de klinisch psychologen/orthopedagogen uit deze lijst.
Kinderen en jongeren tot 23 jaar kunnen terecht bij de klinisch psychologen/orthopedagogen die voorkomen op deze lijst.
Ben je tussen de 15 en 23 jaar? Dan kan je dus aanmelden bij de psychologen van beide lijsten.
PATIËNTENRECHTEN
In de brochure Wet Patiëntenrechten vind je alle informatie over jouw rechten als patiënt/cliënt. Met vragen over patiëntenrechten, of als je van oordeel bent dat jouw patiëntenrechten niet gerespecteerd werden door een zelfstandige beroepsbeoefenaar, kan je terecht bij de Federale ombudsdienst “Rechten van de patiënt”.
Met klachten over de behandeling bij een psycholoog, kan je jezelf wenden tot de Psychologencommissie.