WAT IS EERSTELIJNSPSYCHOLOGISCHE ZORG?
Depressieve gevoelens, angstgevoelens, problemen met alcoholconsumptie of slaap- en kalmeringsmiddelen zijn de meest voorkomende psychische klachten in Vlaanderen. Het is een goed idee om tijdig hulp te zoeken… Op die manier kan erger voorkomen worden.
Samen met een eerstelijnspsycholoog breng je in kaart wat er speelt. Je vindt er een plek waar je terecht kan met de bestaande moeilijkheden. In een beperkt aantal sessies wordt gezocht naar manieren om je weer beter te voelen. Als er verdere hulp nodig is, verwijst de eerstelijnspsycholoog jou door naar de juiste plek.
VOORWAARDEN VOOR TERUGBETALING
Een bezoek aan een eerstelijnspsycholoog wordt onder bepaalde voorwaarden terugbetaald:
- je bent ouder dan 18 jaar (zie hieronder voor het aanbod voor kinderen en jongeren).
- je ervaart matig ernstige klachten op het vlak van depressie, angst, alcoholconsumptie of gebruik van slaap- en kalmeringsmiddelen
- je werd verwezen door de huisarts, arbeidsarts of psychiater. 65-plussers mogen ook verwezen worden door de geriater.
- de consultaties vinden plaats bij een zelfstandig eerstelijnspsycholoog die aan dit project deelneemt. De psychologen op deze lijst bieden sessies aan binnen deze regeling.
KINDEREN EN JONGEREN
Ook kinderen en jongeren hebben recht op terugbetaalde eerstelijnspsychologische zorg. Meer informatie hierover vind je terug op deze website. Gelieve er rekening mee te houden dat dit aanbod nog in opstart is.
AANBOD?
Het aanbod bestaat uit
- 4 sessies per jaar (eenmaal verlengbaar)
- waarvoor je 11,20 € betaalt, of 4 € bij verhoogde tegemoetkoming
- Consultaties kunnen zowel in de praktijk als via videocommunicatie plaatsvinden
HOE MAAK IK EEN AFSPRAAK?
- Contacteer je huisarts, arbeidsarts, psychiater of geriater en spreek over je klachten. Als eerstelijnspsychologische zorg is aangewezen, krijg je een verwijsvoorschrift.
- Maak een afspraak met een van de beschikbare psychologen die voorkomen in deze lijst.
- Bezorg de verwijzing van de arts, en een recent klevertje van uw ziekenfonds aan de psycholoog.
PATIËNTENRECHTEN
In de brochure Wet Patiëntenrechten vind je alle informatie over jouw rechten als patiënt/cliënt. Met vragen over patiëntenrechten, of als je van oordeel bent dat jouw patiëntenrechten niet gerespecteerd werden door een zelfstandige beroepsbeoefenaar, kan je terecht bij de Federale ombudsdienst “Rechten van de patiënt”.
Met klachten over de behandeling bij een psycholoog, kan je jezelf wenden tot de Psychologencommissie.