TERUGBETALING EERSTELIJNSPSYCHOLOGISCHE ZORG
Sinds 1 april 2019 heeft GGZ-Netwerk SaRA -in opdracht van de FOD Volksgezondheid- de terugbetalingsmaatregel voor eerstelijnspsychologische zorg geoperationaliseerd. Doelstelling is versterking van de eerste lijn door preventie, vroegdetectie en -interventie van de meest voorkomende psychische klachten. Deze visie past binnen de hervorming van de geestelijke gezondheidszorg, met name een geïntegreerde aanpak waarbij de arts in samenwerking met de eerstelijnspsycholoog een belangrijke plaats inneemt als referentiepersoon.
Het Verzekeringscomité van het RIZIV keurde een overeenkomst goed waardoor de verplichte ziekteverzekering tussenkomt in de ambulante zittingen van zelfstandig psychologen/orthopedagogen die een contract afsloten met GGZ-Netwerk SaRA.
Er werden belangrijke wijziging in de conventie aangebracht naar aanleiding van de Covid-19 epidemie. Hierdoor kan deze zorgvorm optimaal ingeschakeld kan worden in de geestelijke gezondheidszorg voor burgers die een psychische impact ervaren t.g.v. de coronacrisis.
DOELGROEP
Om recht te hebben op een verzekeringstegemoetkoming van eerstelijnspsychologische sessies, moet een patiënt aan elk van volgende voorwaarden voldoen:
- 18 jaar of ouder zijn op de datum van de eerste sessie (het aanbod voor kinderen en jongeren vindt u hier)
- matig ernstige klachten ervaren op het vlak van depressie, angst, alcoholgebruik of gebruik van slaap- en kalmeringsmiddelen. Er wordt verwacht dat het probleem voldoende verholpen kan worden middels een beperkt aantal sessies psychologische zorg.
- over een verwijsvoorschrift van huisarts, psychiater, arbeidsgeneesheer beschikken. Voor 64-plussers is een voorschrift van de geriater eveneens toegestaan. In het kader van de Covid-19 epidemie wordt voor onbepaalde duur elke traceerbare verwijzing (bv. email) aanvaard.
AANBOD
Patiënten die tot bovengenoemde doelgroep behoren hebben recht op volgend zorgaanbod:
- 2x 4 sessies eerstelijnspsychologische zorg per kalenderjaar.
- elke nieuwe reeks vereist een verwijsvoorschrift.
- het tarief bedraagt 11,20 euro per sessie (4 euro bij verhoogde tegemoetkoming).
- sessies kunnen zowel in de praktijk als via videoconsultatie plaatsvinden.
- het aanbod is enkel geldig bij zelfstandig klinisch psychologen/orthopedagogen die een overeenkomst hebben afgesloten voor deelname aan het project.
HOE VERWIJZEN?
Patiënten kunnen als volgt naar dit zorgaanbod toegeleid worden:
- Het specifieke verwijsvoorschrift voor eerstelijnspsychologische zorg dient volledig ingevuld aan de patiënt bezorgd te worden. In het kader van de covid-19-epidemie mag voor onbepaalde duur afgeweken worden van deze procedure en kan op elke traceerbare wijze verwezen worden (bv. email, …).
- De eerstelijnspsycholoog heeft geen toegang tot MyCareNet en dient door u geïnformeerd te worden over de verzekerbaarheid van uw patiënt.
- De patiënt kan een afspraak maken met een van de aangesloten eerstelijnspsychologen. Gelieve de lijst van psychologen aan uw patiënt te bezorgen.
ELP VOOR KINDEREN EN JONGEREN
Terugbetaalde eerstelijnspsychologische zorg voor kinderen en jongeren wordt georganiseerd door GGZ-Netwerk PANGG0-18.
VISIE PROJECT ELP
De FOD Volksgezondheid schreef de achterliggende filosofie en het maatschappelijk belang van het project ELP uit in dit document.
In de Werkgroep ‘Interdisciplinaire Samenwerking ELP’ gingen huisartsen, psychiaters en psychologen in dialoog omtrent hoe het formele kader van de overheid inhoudelijk ingevuld kan worden. Wat is eerstelijnspsychologische zorg? Hoe gebeurt een correcte verwijzing? Wat verwachten artsen en psychologen van elkaar op het vlak van samenwerking binnen dit project? Hoe wordt omgegaan met het beroepsgeheim? De dialoog van de werkgroep werd uitgeschreven in de Wegwijzer ELP, waar suggesties gedaan worden voor een kwaliteitsvolle eerstelijnspsychologische zorg in onze regio.
VERDERE INFORMATIE?
Alle informatie over dit project is ook terug te vinden op de federale website.
De infofiche voor artsen biedt een handig overzicht van dit nieuwe zorgaanbod. Wie toch nog met vragen zit, kan de FAQ voor artsen raadplegen, of contact opnemen met de coördinator van het project ELP.
De flyer voor de wachtzaal kan uw patiënten informeren over de terugbetaling van eerstelijnspsychologische zorg.